Gezichten achter het filosofische en mythische bordspel

De hoofden, harten, ogen en handen

achter Mens, ken je Zelf

Heidi Muijen

Heidi Muijen

dr. Heidi S.C.A. Muijen – van Thymia, filosofische praktijk voor levenskunst en creatieve ontwikkeling te Weesp. Zij heeft in 2016 een stichting – de Quest for wisdom foundation – opgericht, die het ontwikkelen van interculturele levenskunst door middel van educatief materiaal tot doel heeft. Als eerste project is het digitale spel gameforwisdom.com. Dit spel is bedoeld voor het ontdekken en verrijken van de persoonlijke levensstijl en levenskunst. Met behulp van een spelbegeleider is het ook geschikt voor teamontwikkeling, aan de hand van een Rad van interculturele levenskunst, met interculturele visies, praktijken en symbolen, rituelen en verhalen. Rond de Game for wisdom wordt, als tweede project van de stichting, het wijsheidsweb questforwisdom.org gebouwd. Heidi Muijen heeft Mens, ken je zelf – een filosofisch en mythisch bordspel ontworpen. Sinds 2008 gebruikt zij dit spel in haar praktijk om in een klein gezelschap een levenskunstige reis te maken. In 2012 heeft zij Wat is de kwestie? – Wat is de questie! ontworpen, een dialoogtafel om in een klein gezelschap een persoonlijke en/of gemeenschappelijke kwestie op creatieve en onderzoekende wijze te verkennen.


Joke Koppius

Joke Koppius

ir. Joke M. Koppius-Odink – pensionada uit Twello en erelid van de Quest for wisdom foundation – treedt voor de ontwikkeling van het filosofische en mythische bordspel Mens, ken je zelf en de dialoogtafel Wat is de kwestie? – Wat is de questie!, de gameforwisdom.com en het wijsheidsweb questforwisdom.org op als de linker- en rechterhand van Heidi Muijen. Zij is onder meer verantwoordelijk voor de redactie en grafische vormgeving van spelmateriaal, speelwijzers en websites.


Agnes Roothaan

Agnes Roothaan

Agnes Roothaan – van Art Rock Foundation te Rotterdam – is beeldend kunstenaar en projectcoördinator van Art Rock Foundation en curator van het Hudson Museum. Zij maakt installaties, schilderijen, tekeningen, beeldverhalen en computeranimatie. Agnes heeft op basis van het ontwerp van Heidi Muijen het moederbord van het spel Mens, ken je zelf geschilderd.


Ceciel Fruijtier

Ceciel Fruijtier

drs. Ceciel Fruijtier – van Fruijtier tekst&advies te Amstelveen – wil eraan bijdragen dat waardevolle informatie en inzichten hun weg in de wereld vinden. Vandaar dat zij als conceptontwikkelaar en tekstschrijver graag heeft bijgedragen aan de ontwikkeling  – de eerste druk van de van de speelwijzer – van het filosofische en mythische bordspel Mens, ken je zelf.


zilveren speelfiguren

zilveren speelfiguren

Nico Huisman (1927 – 2017) was edelsmid. Hij heeft op basis van het spelconcept Mens, ken je zelf de zilveren speelfiguren bij het moederspel gecreëerd. Deelnemers aan de workshopcycli het Droomspel: doe je droomwens! en het Levensvisiespel: stem je innerlijk kompas! kiezen voor één van deze acht speelfiguren waarmee zij de reis door het landschap van levenskunst op het bordspel ondernemen.


Henry Muldrow

Henry Muldrow

Henry Muldrow

De workshop was educatief, verruimend, open, speels en stimuleert creativiteit. Onze samenwerking heeft geleid tot de lancering van de CD Droomreizen en Heldendromen in de bibliotheek van Weesp op vrijdag 17 mei 2013.
Deze CD, vol met filosofische wijsheid en gebracht op een muzikale wereldreis: van klassiek tot rock, van pop tot jazz, van orkestbegeleiding tot en met a capella, is iets bijzonders dat nog niet eerder is gedaan. Hopelijk het begin van meer. We kunnen elkaars dromen versterken door elkaar iets te gunnen en te geven. Daarover heb ik een rap geschreven:

A rap from Henry Muldrow for Heidi Muijen, luister!: Live-Give

To be alive, exist or reside is to live.
To pass something on to another is to give.
Do you live to eat and drink or do you eat and drink to live?
Do you demand more of life than it has to give.
Do you know that your body is the place where you live?
Think about the happiness you are able to give.
To be alive, exist or reside is to live.
To pass something on to another is to give.
Everything has been discovered, except how to live.
Everyone knows everything except how to give.
Once you start to trust yourself, you’ll know how to live.
It is when you give yourself that you truly give.
To be alive, exist or reside is to live.
To pass something on to another is to give.
Many people make a living but few know how to live.
The joy you get from living is enjoyed more when you give.
The greatest loss is to die inside while we live.
No one needs love more than those with none to give.
To be alive, exist or reside is to live.
To pass something on to another is to give.

Leef je dromen, weef je dromen, ontdek je dromen met Droomwevers. Dromen weven is dromen laten zien, horen, voelen, dansen, zingen, spelen.


Marie Pietertje Baijs

Marie Bays

Marie Baijs

De rode draad in mijn leven werd in 1946 gesponnen en loopt sindsdien langs hoge heuvels en diepe dalen.
Al heel jong kwam ik tot het inzicht dat fysiek en psyche één zijn. Na jaren in de gezondheidszorg als verpleegkundige B werkte ik daarna in een A-ziekenhuis op de afdeling neurologie en op de kinderafdeling. Hierna werd ik creatief therapeut beeldend.
Zorg, aandacht en liefde, die ik vóór en mét mensen ervaar, maken dat ik altijd op zoek ben naar balans tussen binnen en buiten, op zoek naar bezieling.
Heidi en ik kennen elkaar van de opleiding Creatief Therapeut Beeldend en hebben sindsdien contact gehouden. Eens in de maand werken we samen aan ons eigen proces beeldend. Het spel van Heidi heeft een aanvang gekregen tijdens ‘onze dagen’. Nu ondersteunt het spel de lunches en diners pensants, etentjes met een thema.
Tijdens het spelen aan de speeltafel biedt Heidi ruimte door kennis, aandacht en bezinning te bundelen. Wij verweven de geestelijke voeding in het filosofische gesprek met de inspiratie, die de door mij verzorgde locatie biedt. Zo vallen tijdens het gezamenlijk eten binnen en buiten samen.
Ik nodig eenieder uit plaats te nemen rond de tafel en de ontmoeting, met zichzelf en met de ander te ervaren, en daarmee te genieten van uitzicht en inzicht.


De ontwikkeling, vormgeving en productie van de dialogische spelvormen Mens, ken je zelf © en van de speelse dialoogvormen Wat is de kwestie? – Wat is de questie! zijn tot stand gekomen mede dankzij:

Agnes Roothaan van Art Rock te Rotterdam; Alexandra van Dapperen uit Amstelveen; Bram Moerland uit Maarn; Bries Heijnen van Stichting Artizon te Ede; Ceciel Fruijtier van Fruijtier tekst&advies te Amstelveen; Henry Muldrow en Axel de Feijter van Stichting Culturele Droomwevers te Amsterdam; Jacolien Lambregtse van In de Tussenruimte te Utrecht; Johann Gomes van Building Bridges te Oegstgeest; Joke Koppius uit Twello; Lennart Lok, Jolanda de Rijk en Maurice van Laere van DSS Achter de Grachten BV te Weesp; Manda Plettenburg uit Voorburg, Marianne Banning van Buro MBM te Den Haag; Marianne van de Klok van MadebyMaly te Sint-Oedenrode; Marie Bays uit Ede, Marja Hendriksen van Advies, Bemiddeling, Coaching te Den Haag; Miny Verberne van Inzicht-Uitzicht, Monica Tielens van Bikkel en Been te Geldermalsen; Nico Huisman, edelsmid te Hilversum; Norwin Roberto van Thymia, filosofische praktijk voor levenskunst en creatieve ontwikkeling te Weesp; Truus Groenewegen van tekst en redactie te Amsterdam; Victor Dobbin of the Central European Institute for Leadership and Ethics in BallyCastle, UK; Yvonne Liew-On van Music Divine te Amsterdam en alle deelnemers aan de try-outs…